Sabtu, 12 Januari 2013

TUTORIAL GUNTING HURUF KECIL


mula2 kita ukur dan tandakan felt ikot size huruf yang kita mahu..
sila guna pen merah ye supaya tidak comot.. :)
kalau ikut gambar di atas ni dira ukur 10mm x 7mm ye kawan2.. 




lepas tu boleh la gunting kotak2 yang kita dah buat tadi.. 




gunting bucu secara membulat..
sila guna gunting melengkung untuk hasil yang terbaikkk.. :)
contoh di atas adalah huruf 'D'.. 




untuk membentuk lubang pada huruf 'D' tersebut, lipat felt 'D' tadi kepada dua bahagian 
(jangan risau felt anda kemek ye..sebab jari jemari kita lembut gituuu..wakakaka~)
gunting tengah2 sket pastu buka lipatan dan sambung gunting lubang pada huruf ikot kesesuain huruf itu.. 




tadaaaa!!! dah siap huruf 'D' kita kan..?? :)




boleh sambung pada huruf seterusnya.. 




inilah hasil huruf2 saiz kecil yang dira dah buat..
comel kan..??
tak percaya sila tengok gambar pembaris itu..
heheheheh~



antara contoh huruf2 cute yang dibuat untuk love keychain ♥


SELAMAT MENCUBA (:


notablognadicraft : cara ini juga boleh digunakan untuk gunting huruf bersaiz besar atau saiz apa2 sahaja..





10 ulasan:

Inn Chettaki berkata...

Time kasih bagi tips.. klu tak payah gak nak potong ikut template huruf kecik2..

NADIRA SALIM berkata...

@Inn Chettaki

sama2 kaseh (: mmg betoi kalau dh kecil2 sangat payah nk guna template..mula la rasa nak gam kertas template tu terus pd felt..kikikki~

Waazin Aiman berkata...

bagus tuanpunya blog ni.. buat bisnis tak kedekut ilmu.. semoga bisnis terus maju dan mendapat keberkatan Allah.. :-)

NADIRA SALIM berkata...

@Waazin Aiman

mekasehhhh mendoakan nadicraft~ aamiin~ insya ALLAH ^_^

nur ashikin berkata...

Assalamualaikum dira. :) Thanks sebab share tips yang berguna. Best rasanya dapat jumpa blog dira ni, sebab banyak info berguna untuk new beginer macam saya ni. hee. Kalau boleh tau, dira guna felt yang macam mana untuk buat keychain/bantal ye? sebab felt yang saya guna sekarang ni cepat berbulu lah. hope you can share with me. Tq. :)

NADIRA SALIM berkata...

@nur ashikin, waalaikumussalam (:

alhamdulillah ada yang sama2 boleh guna tips yang dikongsi..ur welcome dear..

dira guna felt jenis polyester yang dira jual tu..ehhehe~ semua guna felt poly tu..try la guna felt jenis poly.. (:

nur ashikin berkata...

owh dari jenis poly ae. so boleh ke nak order terus from you?

sekarang ni dira ada jual set utk new starter tak? if ada teringin juga nak order. :)

NADIRA SALIM berkata...

@nur ashikin, boleh dear (:

dulu ada tp dh stop..ehehe~ skrg kna beli asing2 :)

Supplementhealthandbeautyshop berkata...

Salam dira.. Tq ye sudi share cara potong huruf..
Boleh saya tahu Mna saya Nk cari gunting McM tu Dan Kat Mna saya Nk Beli kain felt poly tu ye..
Coz saya 1st time Nk Cuba buat sendiri.. Saya Xtau Nk Beli Kat Mna.. Dan kos brapa ye .. Tq sudi reply

NADIRA SALIM berkata...

@Supplementhealthandbeautyshop, waalaikumussalam..ur wlcme ^_^
gunting tu dira beli kat kedai yg jual brg2 jahitan..felt poly tu nak bli dgn dira pon blh, dira ada jual :) harga blh tgk kat sini http://nadicraft.blogspot.com/search/label/SUPPLIES .. tq sudi singgah blog nadicraft (:

Related Posts with Thumbnails
Hak cipta terpelihara NADICRAFT | Copyright-2013